Mijn persoonlijke gids

Tweede Wereldoorlog

Op zoek naar de D-Day stranden...

In juni 1944 begon in Normandië een ongekende militaire operatie die de geschiedenis voor altijd zou veranderen. Ook nu nog komen jaarlijks miljoenen mensen naar de D-Day stranden en de legendarische plekken uit de Tweede Wereldoorlog, voor een eerbetoon aan de helden die ver van huis kwamen vechten voor onze vrijheid...

Saint-Lô: het hart van de Slag om Normandië !

Wanneer we het hebben over de Slag om Normandië, denk je meteen aan de rijen met kruizen op de militaire begraafplaatsen van de streek en de oorlogsruïnes langs de D-Day stranden (Utah, Omaha, Gold, Juno, Sword of Pointe du Hoc). Je denkt ook aan de Amerikaanse parachutespringers boven het plaatsje Sainte-Mère-Église, de moerassen van de Cotentin en de Bessin, of aan de "heggenoorlog" die door het heggenlandschap woedde, aan de steden en dorpen die door de bombardementen van zowel de vijand als de geallieerden werden verwoest... Maar je denkt vooral aan de dappere soldaten uit Amerika, Canada en Engeland... die tijdens de bezetting vochten voor vrijheid, of aan het verzet en de geheime berichten van de Fransen tijdens de landing op de stranden van Normandië, een van de grootste belangrijkse militaire operaties ter wereld... Omdat we ze niet willen vergeten, nodigen we je uit voor een wandeling in de sporen van het verleden, om te ontdekken welke verhalen er schuilen achter deze belangrijke periode uit de geschiedenis van Saint-Lô en de rest van de streek, het hart van de Slag om Normandië.

Op zoek naar oorlogshelden...

Naast de bekende plekken van de Slag om Normandië ontdek je in en rond Saint-Lô alles over het verleden en de verwoesting van de stad, de bekende Operatie Cobra, de tactiek en doorbraak van het "bommentapijt"... Tijdens je bezoek aan de oorlogsmusea, herdenkingsplaatsen, monumenten en ruïnes van de streek duik je in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de pagina's over de Slag om Normandië rond Saint-Lô in de rubriek: Voorbij maar niet vergeten.

Dankzij de geografische ligging van de streek rijd je binnen een uur voor een dagje naar de meest bekende plekken uit de Tweede Wereldoorlog, waar gevochten werd voor de bevrijding van Frankrijk en Europa, zoals de bekende D-Day stranden.

 

D-Day stranden